Hade Jesus en fru?

Just nu är det stor aktivitet på webben pga av ett dokument publicerat och kommenterat av Harvardprofessorn Karen King. Hon har kallat det ”The Gospel of Jesus’s Wife”, en titel som förstås är mumma för alla medier och ännu mer i bloggosfären. Men som tyvärr är helt missvisande och King hävdar inte heller att det skulle ha någonting att tillföra diskussionen om den historiske Jesus.

Här finns en saklig bedömning av fragmentet av en erkänd och duktig forskare.

Bara några få punkter:

  1. Fragmentet har inget värde när det gäller att beskriva Jesu historia. Dokumentet dateras tidigast till andra hälften av 100-talet, alltså 150 eller senare och liknar mycket den litteratur på koptiska som spekulerar just kring Jesu liv, familj mm. Koptiska är ett egyptiskt språk med i huvudsak grekiskt alfabet och bl a innehåller det stora biblioteket från Nag Hammadi med koptiska texter med gnostiskt innehåll.
  2. Det är inte ens klart att författaren trodde att Jesus haft en fru.  Innehållet är ett svårtytt fragment av en text, bara några ofullständiga rader.
  3. Forskarna är oeniga om huruvida fragmentet är äkta. Viktig information saknas: varifrån kommer fragmentet, när var nu har det hittats? För bedömningen av sådana manuskript är dessa frågor mycket viktiga. Särskilt då det finns oerhört skickligt gjorda förfalskningar av gamla föremål av liknande slag på marknaden.

Tills vidare är det alltså tryggt att anta att Jesus inte hade någon fru. Personligen tror jag att han ser fram emot den dagen då bröllopet ska stå.

Vad tror du om fragmentet? Välkommen att kommentera!

Om du vill följa mina blogginlägg, klicka på RSS-knappen uppe till höger!

Please note: I reserve the right to delete comments that are offensive or off-topic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *