Jesus i centrum

Vilken vår det har varit! Tre tsunamis!

Först fick vi veta att Livets Ords Teologiska Seminarium, där jag arbetat i 20 år ska läggas ner. Att som rektor berätta för personalen, för studentmedarbetare, för studenter.

Sedan omvälvningarna i min församling sedan ännu fler år.

Tredje tsunamin, rent arbetsmässigt, har bara varit rolig och spännande. När Herren talade till mig: ”Plöj nya fåror!” visste jag inte alls vad som var på gång. Men snart visste jag, och byggandet av Skandinavisk teologisk högskola började. Spännande (läs mer här)!

Kris leder till Kristus

Men nu handlar det inte om det. Utan om att en sådan tid som den här våren är nyttig.

Det är lätt att man halkar in i invanda beteenden och roller. Det går på räls. I betydelsen som en typisk svensk vägfärja. Samma rutt varje gång. Jag är tacksam att jag inte jobbar som kapten på en sådan!

Petrus, Jakob och Johannes fick följa med Jesus upp på förklaringsberget. Se fantastiska Gudsmän. Höra mäktiga ord och t o m lyssna till en av de märkligaste samtalen i historien: Jesus, Mose och Elias. Se ljusskenet och härlighetsmolnet.

Härligt. Starkt. Unikt. Alla de där orden vi gillar att använda.

Men Matteus skriver: ”Och när de såg upp, såg de ingen utom Jesus” (Matt 17:8).

De andra sakerna kom i bakgrunden. Stora män. Häftiga projekt (Petrus specialitet – och jag känner igen mig). Teologiska diskussioner – kan verkligen Mose och Elias vara här? Vilken slags kroppar? Et cetera. Et cetera.

Men ingenting är kvar utom Jesus. Och precis så är det nu. Kris leder till Kristus. När man måste börja ropa igen, när man måste ta steg i tro. Och därför se vad Guds Ord säger. När man måste lugna ner sig och lyssna.

Det är välsignade tillstånd. Därför är den här våren en chans.

Jesus i centrum

Endast en förtjänar centralpositionen, för han har betalat priset. ”Därför har också Gud upphöjt honom (Jesus) över allting
och gett honom namnet över alla namn” (Fil 2:9).

Jesus i centrum

Kyrkan är Kristi kropp och därför oerhört viktig. Teologi är nödvändigt, dvs att fördjupa sig i kunskapen och Gud. Människor är viktiga och välsignade bärare av Guds nåd i Kristi kropp. Planer, framtid, olika idéer: visst viktigt och intressant.

Allt detta måste finnas. Men en sak är nödvändig och sätter de andra sakerna i rätt proportioner i livet. Det är relationen med Jesus Kristus, en person som jag får leva tillsammans med på grund av nåden.

Det är han som har Namnet för alla namn. Det är han som är centrum i Guds universum och ska vara centrum i vårt.

När vi kommer till honom, när vi närmar oss honom kommer vi inte att bli besvikna. Det blir som Petrus, Jakob och Johannes. Det såg inget utom Jesus. Sedan kunde de går vidare med att bygga upp Kristi kropp, att lägga grunden för den teologin som vi lever av idag. De kunde går vidare med sina drömmar och planer.

Men centrum är klart. Han heter Jesus och vill fylla både dig och mig med Uppståndelseliv.